De effecten van corona op golfen

Sinds het coronavirus Nederland medio maart bereikte, en overheidsmaatregelen werden genomen heeft dit al veel invloed gehad op meerdere sporten waaronder golf. De golfsport is bij uitstek een sport waar menselijk contact tot het minimum kan worden beperkt. Toch heeft corona ook in de golfsport zijn sporen nagelaten, en heeft het nog steeds invloed. In deze blog bespreken we wat voor invloed de maatregelen hadden en hebben.

Op welke manier wordt er gegolft tijdens de coronacrisis?

Sinds medio maart werd er door de overheid een groot scala regels ingevoerd die voor de bestrijding van het virus bestemd waren. Enige tijd later in het begin van juli werden een groot aantal van die regels weer afgeschaald. De sector die het hardst is geraakt in die tijd is de horeca. Sinds 10 augustus zijn een aantal maatregelen weer ingezet, waardoor de horeca weer een klap te voorduren kreeg, maar ook de golfsport. Want wanneer blijkt dat er in een clubhuis besmettingen plaatsvinden en de regels niet worden nageleefd, dan bestaat de kans dat een clubhuis zal worden gesloten met alle gevolgen van dien. Daardoor is het belangrijk dat alle maatregelen zo goed mogelijk worden opgevolgd en het golfen in groepen moet worden teruggebracht.

Welke corona maatregelen gelden voor de horeca?

Sinds op 1 juni maatregelen werden versoepeld mochten horecabedrijven waaronder horeca op golfbanen weer voorzichtig open. Die berichten werden in eerste instantie met gejuich ontvangen, maar niet-commerciële horeca zoals kantines mochten pas vanaf 1 juli de deuren openen. Een maand later op 10 augustus werden de maatregelen wederom aangescherpt, in de hoop dat er minder besmettingen bij zouden komen.

Voor de horeca geldt dat er door gasten van tevoren moet worden gereserveerd. Dit geldt voor zowel kleine- als grote horecazaken. Tevens moet er een gezondheidscheck worden gedaan, voordat een gast binnenkomt. Vervolgens wijst de horecaondernemer een tafel toe, en wordt er gevraagd een registratie in te vullen zodat de GGD in contact kan komen in het geval wanneer er een besmetting plaatsvindt bij één van de gasten.

Is een reservering nodig om te golfen?

Voor golfbanen geldt dat het geadviseerd wordt om te werken met een reserveringssysteem. Daardoor wordt het eenvoudig inzichtelijk wat de stroom aan mensen is en kan het in controle worden gehouden. Vanaf 17 juni is het echter ook mogelijk om een reservering te doen bij een receptie of balie. Wanneer je zeker wilt weten hoe dit bij jouw golfbaan is geregeld, dan kun je het beste contact opnemen met de desbetreffende golfbaan.

Kan ik golfen in groepen?

Om er zeker van te zijn of je bij jouw golfbaan mag golfen in een groep, kun je wederom het beste contact opnemen met de desbetreffende golfbaan. De regel is dat bij een groepsles, toernooi of spel je 1,5 meter afstand dient te houden. Sommige golfbanen hebben hier een eigen beleid in, dus daardoor is het altijd verstandig om dit even te checken.

Besmetting voorkomen met golfen

In eerste instantie is het aan te raden om altijd de gepaste 1,5 meter afstand te houden. Volgens het RIVM, en de bijbehorende richtlijnen is de kans op een besmetting daardoor al aanzienlijk verkleind. Sinds de corona uitbraak is steeds meer informatie naar buiten gekomen over het feit dat veel besmettingen plaatsvonden in slecht geventileerde ruimtes. Aerozolen konden daardoor blijven hangen, en urenlang worden ingeademd door andere mensen die nog niet besmet waren. Juist een buitensport zoals golfen heeft het voordeel dat dit buiten kan worden gedaan. Daardoor kunnen we voorzichtig concluderen dat dit veiliger is dan binnen sporten. Weer echter altijd voorzichtig, en wanneer je er zeker van wil zijn dat je aan de RIVM richtlijnen voldoet, kijk dan bij de RIVM richtlijnen voor de horeca. Helaas is de golfsport weer erg afhankelijk van het mooie weer. Wanneer het weer even tegenzit hoef je niet te balen, want een golfparaplu kopen neemt dit probleem weg net zoals een normale paraplu.
 
  William Altenburg     13-09-2020 16:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via (085) 111 8866