Feiten en weetjes over de paraplu

In deze blog geef ik wat weetjes en feiten of paraplu’s. Dat zijn er niet zoveel denk je dan misschien. Daar sla je plank even mis. Een paraplu heeft bijvoorbeeld een lange geschiedenis doorgemaakt tot de paraplu’s die we nu kennen. Blijf erbij, want het eerste weetje wordt nu gegeven.

1. De paraplu wordt ook wel regenscherm genoemd

Dit feitje klinkt redelijk logisch. Een paraplu is in feite ook niks meer dan een scherm tegen de regen toch? Dat is niet helemaal waar. Vanuit de geschiedenis werd een paraplu vooral gebruikt tegen de zon. Tegenwoordig noem je dat een parasol, maar vroeger werd de paraplu juist gebruikt tegen de effecten van de zon. Als rijk persoon wilde je vooral een zo wit mogelijke huidskleur hebben. Daardoor had je aanzien, en status. Je wilde tenslotte niet dat men dacht dat je buiten moest werken. Dan had je wat uit te leggen aan je rijke vrienden. Pas later werd de paraplu vooral gebruikt tegen de gevolgen van de regen. Een nat pak dus! Tegenwoordig worden paraplu’s ook weer gebruikt tegen de zon. Zo bestaan er paraplu’s die schadelijke UV-straling tegenhouden. De geschiedenis lijkt zich dus te herhalen.

2. Paraplu is een frans woord

Het woord paraplu komt oorspronkelijk niet uit Nederland. Het is een Frans woord, en is afgeleid van het woord parapluie, dat weer vertaald kan worden naar ‘tegen de regen’. De paraplu is echter geen Franse uitvinding. De oude Egyptenaren gebruikten ook al paraplu’s. En wat te denken van de oude Grieken, Chinezen en zelfs Assyriërs.

3. Een paraplu brengt ongeluk

Een paraplu kan volgens sommige mensen een flink portie ongeluk brengen. Wist je bijvoorbeeld dat er mensen zijn die denken dat je paraplu nooit binnen moet openen. Volgens hen zou het daardoor al niet goed aflopen met je. Ook hoef je het niet in je hoofd te halen om met zonneschijn een paraplu open te klappen. Naast het feit dat dat ongeluk zou brengen is het ook nergens voor nodig. Het regent toch immers niet? Wil je een paraplu kopen, dan is verder verstandig een paraplu te kopen met een handvat met extra grip. Je wilt niet een paraplu laten vallen. Dan ben je de sjaak. Je zult je verstand en/of geheugen verliezen. En als dat nog niet genoeg is waarschuwen we vrouwen maar alvast. Raap je paraplu niet op als je hem laat vallen. Je kunt beter een nieuwe paraplu kopen! Je wordt anders een oude vrijster. Tot slot is het niet verstandig een paraplu cadeau te geven of een paraplu op bed neer te leggen. Boze geesten zullen eronder gaan zitten om zich te verstoppen. Hele nuttige info! Doe ermee wat je wilt.

4. Bekende uitspraken paraplu

In de Nederlandse literatuur bestaan er mooie uitspraken waarin het woord paraplu is verwerkt. Je kent vast wel de zin ‘Aju paraplu’. Het betekent niets meer dan ‘gegroet paraplu’. In werkelijkheid slaat deze zin natuurlijk nergens op. Maar toch klinkt het wel grappig. En de uitdrukking ‘zijn paraplu opsteken’ betekent dat je liever van je verantwoordelijkheid wegloopt, en wijst naar een hoger functie in een organisatie. Tot slot betekent ‘onder moeders paraplu’ dat je veilig bij je moeder bent.

Of je na deze blog nou echt iets geleerd hebt is de vraag. Het was waarschijnlijk meer een leuke afleiding van je dagelijkse sleur. Ben je echt een paraplu-fan? Hou je van paraplu’s en ben je benieuwd naar het assortiment paraplu’s van paraplu-point.nl? Neem een kijkje in ons assortiment voor fantastische en unieke design paraplu's. Bij vragen kun je bellen naar 0611995220. Op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 zit er altijd iemand klaar die je kan helpen bij een deskundig advies. Dat is geen point bij paraplu-point.nl!
 
  William Altenburg     03-09-2020 16:06
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via (085) 111 8866