Van welke materialen zijn paraplu's gemaakt?

Een paraplu is op het eerste gezicht niet een erg bijzonder product, toch? Veel mensen denken dat een paraplu bijna altijd hetzelfde is, en van hetzelfde materiaal is gemaakt. Die gedachte klopt echter totaal niet. Er zijn duizenden soorten paraplu’s, en misschien wel miljoenen verschillende uitvoeringen. Qua ontwerpen kun je het zo gek niet bedenken, of er ze zijn wel uitgebracht. In deze blog gaan we kijken naar de materialen waar paraplu’s van gemaakt zijn. Soms staan bij productomschrijvingen materialen waar jij nog nooit van gehoord hebt.

Wat zijn baleinen?

Baleinen kun je zien als het geraamte van de paraplu. Dit zijn de dunne en kromme stokjes waar het doek van de paraplu op ligt. Deze baleinen zorgen ervoor dat het doek strak wordt getrokken en jou beschermt tegen een regenbui. Het hangt van de paraplu af hoeveel baleinen er zijn gebruikt. Een gemiddelde paraplu heeft ongeveer 8 baleinen. Wil je een hartparaplu kopen, dan heeft deze zelfs 16 baleinen. Het hoeft niet te betekenen dat hoe meer baleinen een paraplu heeft, hoe beter deze is. Het hangt ook erg af van de andere materialen die zijn verwerkt in de paraplu. Goedkope paraplu’s zijn vaak voorzien van metalen baleinen. Wil je een sterkere paraplu kopen, dan kunnen baleinen beter gemaakt zijn van kunststof.

Wat is fiberglas voor materiaal?

Fiberglass wordt tegenwoordig vaak gebruikt bij paraplu’s. Fiberglass komt in de baleinen terug van vele paraplu’s. In feite is fiberglass een andere naam voor glasvezel versterkt kunststof (GVK). Dit is een samenvoeging van de materialen glasvezel en polyesterhars. De glasvezels zijn namelijk versterkt, doordat deze zijn opgesloten in de polyesterhars. Het voordeel van fiberglas is dat het extra sterk is, wat voor paraplu’s ontzettend handig is. Bovendien kan dit materiaal in verschillende vormen worden gemaakt, waardoor het voor vele dingen toepasbaar is. Wist je bijvoorbeeld dat de wieken van helikopter vaak van fiberglass worden gemaakt. De reden daarvoor is onder andere dat het materiaal erg licht is. Dat is ook de reden dat surfplanken vaak van dit materiaal worden voorzien.

Wat is PE voor materiaal?

PE staat voor polyetheen. Polyetheen is het meest gebruikte materiaal, en is hetzelfde als plastic. Vroeger noemde men dit polyethyleen.

Wat is POE of polyester pongee?

Polyester pongee of POE zie je vaak terug in productomschrijvingen van paraplu’s. Polyester pongee wordt in het Engels uitgesproken als Poly pongee. In feite betekent dit zoiets als regendoek, en wordt dus ook vaak gebruikt als materiaal voor parapludoeken. Het mooie van deze stof is dat er een aantal voordelen in schuilen. Ten eerste is dit materiaal elastisch en soepel. Bovendien is deze stof eenvoudig te wassen, droogt het snel, voelt het lekker aan, is het licht en krimpt het niet snel. Eigenlijk zijn dit alle ingrediënten die nodig zijn voor een goede paraplu.

Wat is EVA in een paraplu?

EVA staat voor Ethyleen Vinyl Acetaat. Dit materiaal lijkt ontzettend veel op rubber of PVC. Rubber en PVC zijn kwalitatief echter veel minder dat EVA. Dit komt omdat Ethyleen Vinyl Acetaat (EVA) duurzamer is. EVA komt veel voor in producten die kwalitatief hoogstaand moeten zijn. Luxe paraplu’s of design paraplu's worden vaak voorzien van dit materiaal.

Hoe gebruik ik mijn paraplu het beste?

Natuurlijk is het logisch dat je jouw paraplu openklapt, wanneer het regent. Dit openklappen verschilt per paraplu. Sommige paraplu’s zijn automatisch open te klappen. Andere paraplu’s sluiten automatisch. Wanneer het uitgeregend is, en je wilt je paraplu drogen, dan kun je dit het beste doen door hem neer te leggen op de vloer of grond. Voorkom dat je je paraplu schoonmaakt met een schoonmaakmiddel. Het komt namelijk veel voor dat door het gebruik van zeep de waterafstotende coating aangetast wordt. Een andere afrader is om een paraplu als een soort wandelstok te gebruiken. Het is zonde om jouw paraplu na een paar maandjes alweer te moeten vervangen omdat je dit doet. Wil je echter wel een wandelstok paraplu kopen, dan kun je een kijkje nemen in ons assortiment. Onze fabrikant heeft namelijk een wandelstok paraplu ontwikkeld.

Heeft u nog specifieke vragen die u wilt stellen? Bel dan gerust naar één van onze medewerkers. We zitten klaar om al uw vragen te beantwoorden.
 
  William Altenburg     21-09-2020 13:11
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via (085) 111 8866