Bestaat zure regen nog steeds? Hoe zit dat?

Vandaag de dag beheerst klimaatverandering het dagelijkse nieuws. Overal op de wereld is het een hot item en de meeste mensen zijn het erover eens dat dit probleem opgelost moet worden. Maar uiteindelijk is het probleem van de opwarming van onze planeet niet het eerste ecologische probleem waarmee we te maken hebben gehad. Zure regen. Ken je dat nog? Eind vorige eeuw kregen we ermee te maken. Hele bossen kleurden bruin en door landelijke en Europese maatregelen hebben we er tegenwoordig geen last meer van. Maar hoe ontstond zure regen? En waarom hebben we er nu geen last meer van? In dit artikel leggen we dat uit.

Wat is zure regen en hoe ontstaat het?

Zure regen ontstaat door onder andere zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxiden die de lucht worden ingeblazen door onder andere menselijk handelen. Wanneer deze stoffen oplossen in een regenwolk ontstaat zure regen. Dit valt vervolgens neer op de aarde wanneer het begint met regenen. Het gevolg is dat bomen en planten hier niet goed tegen kunnen, waardoor ze soms sterven.

Zure regen in Nederland?

In Duitsland werd zure regen voor het eerst ontdekt door een Duitse bodemonderzoeker. Ook in Nederland hebben we te maken gehad met zure regen net als in heel Europa. Vooral Nederlandse bomen hadden het te voorduren. Milieuactivisten en media waren er bang voor dat er een grote ecologische ramp zou voordoen, waardoor bossen compleet zouden afsterven.

Nederland vond dat de uitstoot van zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxide flink naar beneden moest. Daarvoor werden maatregelen bedacht die niet populair waren onder de bevolking. Met de hulp van reclamecampagnes en spotjes op radio en televisie werden mensen overtuigd van de ernst van de situatie.

Demonstraties tegen zure regen

In Nederland werd flink geprotesteerd voordat de maatregelen werden genomen. Op het binnenhof stonden milieuactivisten van onder andere Greenpeace te protesteren, verkleed als schoorsteen met teksten erop als ‘’zure regen = dure regen’’. Ook hielden betogers een paraplu vast.

Zure regen tegenwoordig nog een probleem?

Bestaat zure regen vandaag de dag nog steeds in Nederland en elders? Volgens experts is de enorme hoeveelheid zure regen wel afgenomen. Maar ondanks de strengere maatregelen bestaat zure regen nog wel een beetje. Wetenschappers denken dat de begroeiing in Europa wel is veranderd. Zo zouden er tegenwoordig meer planten groeien die er beter op gedijen zoals bramen en brandnetels.

Kan ik zonder zorgen naar buiten?

Zure regen is vooral schadelijk voor bomen en planten. Gelukkig is zure regen tegenwoordig niet meer een groot probleem. Sommige mensen waarschuwen ervoor dat zure regen bezig is met een comeback, maar tot op heden lijkt dat mee te vallen. Ook de voorspelling dat complete bossen zouden uitsterven bleek achteraf niet zo te zijn.

Voor mensen is zure regen niet een groot probleem. Wanneer jij door de regen loopt zal je geen last hebben van zure regen. Je hoeft je dus vooral geen zorgen te maken. Het enige waar jij je zorgen over hoeft te maken is een nat pak. Wil je voorkomen dat je wordt natgeregend? Een paraplu kopen kan dan een optie zijn!
    03-12-2021 09:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)