Een stormparaplu is beter dan een normale paraplu en vaak goedkoper

Een stormparaplu is beter dan een normale paraplu en vaak goedkoper Sinds een aantal jaren is de stormparaplu bezig met een opmars. Fabrikanten van paraplu’s zijn tot inzicht gekomen dat een stormparaplu vele voordelen heeft ten opzichte van een normale paraplu. Je zou jezelf kunnen afvragen waarom je überhaupt nog een normale paraplu zou willen kopen. In dit artikel neem ik je mee in het verhaal van de stormparaplu, en waarom dit een super goeie aankoop is voor de herfst, maar net zo goed voor de overige seizoenen.

Stormt het in Nederland meer dan vroeger of juist minder?

Ten eerste beginnen we het artikel met een beetje achtergrond informatie over het weer in Nederland. Nederland staat erom bekend dat het vaak te maken heeft met regenbuien van formaat. Gekscherend worden we ook wel het ‘koude kikkerlandje’ genoemd, om deze reden. Als Nederlander zou je dus een degelijke paraplu in je kast moeten hebben staan, want anders loop je hier constant tegen een muur aan. Wat veel mensen zich tegenwoordig afvragen is of het weer de laatste decennia is veranderd onder de invloed van bijvoorbeeld klimaatverandering. Dat antwoord proberen we dus even te bespreken aan de hand van een aantal onderzoeken die de laatste jaren zijn gepubliceerd.

Hoe ontstaat een storm precies?

Allereerst is het goed om te weten hoe een storm ontstaat. Wanneer warme temperaturen en koude temperaturen elkaar ontmoeten, ontstaat er weer wat onstuimig is. Deze stormen komen altijd voor op aarde. Daar is niks geks aan. In de seizoenen winter en herfst koelt het vooral erg af op het noordelijk halfrond, waaronder dus Europa. In deze tijd is het ook zo dat er zuidelijkere gebieden vaak nog een nazomer plaatsvindt. Dit botst dus met elkaar, en daarom ontstaan in deze seizoenen meer stormen. Het botsen van deze verschillende temperaturen noemen we ‘straalstroom’. Een ander belangrijk punt is dat hoe noordelijker je gaat op aarde, hoe sneller de temperaturen naar beneden gaan na de zomer.

Vanaf welk punt is iets een storm?

Op basis van de windkracht, bepalen we of iets een storm is. Wanneer windkracht 9 wordt bereikt is het een storm. Wanneer windkracht 10 wordt bereikt wordt er gesproken over een zware storm, en bij windkracht 11 is het dus een zeer zware storm. Wat je vast al wist is dat windkracht 12 een orkaan is. Gelukkig komen die in Nederland niet vaak voor, omdat we niet in een tropische klimaat leven. De windkracht is gebaseerd op de ´schaal van Beaufort´.

Meer of minder stormen in Nederland?

Oké, we weten nu hoe een storm ontstaat en vanaf welk punt iets een storm wordt genoemd. Onderzoeken tonen aan dat Nederland te maken heeft met meer stormen dan vroeger. Dit wordt veroorzaakt door klimaatverandering. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam toont aan dat stormen in het binnenland afnemen en stormen aan de Nederlandse kust toenemen. Dit is gemeten door binnenlandstations en meetstations aan de kust. Wat verder opvalt aan het onderzoek dat is uitgevoerd door de UVA, is dat het aantal stormen niet aantoonbaar is toegenomen. Het blijkt zelfs dat de zwaarste stormen plaatsvonden in de vorige eeuw. In 1944 vond er een storm plaats waar in Vlissingen een meting is gedaan, waar een gemiddelde windsnelheid is gemeten van 122 kilometer per uur. Later in 1953 vond er nog een andere heftige storm plaats die de bekende watersnoodramp veroorzaakte. Bij deze watersnoodramp braken dijken door, en kwamen 1835 mensen om.

Komt deze verandering door de klimaatverandering volgens de wetenschap?

Deze vraag is nog niet goed te beantwoorden. Dat het opwarmt op aarde staat vast, maar of de toename in windsnelheden komt door de klimaatverandering is tot dusver nog niet bewezen. Dit kan ook nog wel even duren, want wetenschappers zijn erg voorzichtig met het trekken van conclusies. De reden ervoor is dat ze data over langere tijd analyseren. We kunnen het antwoord dus pas in de toekomst geven. Dit kan nog wel jaren duren.

Waarom een stormparaplu een goede aankoop is

Ondanks dat niet helemaal vast staat dat het vaker stormt in Nederland is het kopen van een stormparaplu niet een gek idee. Als je stormparaplu´s vergelijkt met normale paraplu´s dan valt op dat een stormparaplu helemaal niet veel duurder is dan een normale paraplu. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten. Het grote voordeel van een stormparaplu is echter dat deze veel steviger en beter is dan een normale paraplu. Deze stormparaplu´s zijn namelijk van ander materiaal gemaakt. Waar het frame van een normale paraplu vaak gemaakt is van ijzer of metaal, is het frame van een stormparaplu vaak gemaakt van glasfiber. Dit is veel sterker en kan windsnelheden aan tot boven de 100 km/h. Bovendien zijn stormparaplu´s uitvoerig getest in een windtunnel. Impliva is een paraplu leverancier die hier een mooi filmpje van gemaakt heeft. Ook heeft het consumentenprogramma KASSA van BNN tests gedaan met verschillende stormparaplu´s. Daaruit bleek dat de STORMaxi paraplu een 6,9 kreeg van het onderzoekspanel.

Benieuwd naar welke stormparaplu het beste bij jouw past? Kijk in onze webshop voor een ruim aanbod aan paraplu´s en stormparaplu´s. Wanneer je advies nodig hebt, of verder vragen hebt kun je Paraplu-point.nl bereiken op 085-1118866. Tussen 9.00 en 17.00 zitten we klaar om uw vragen te beantwoorden.
 
  William Altenburg     11-10-2020 19:36
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via (085) 111 8866