Paraplu’s en het geloof

In Nederland en België zien we paraplu's alleen als een praktisch voorwerp dat ons beschermt tegen de regendruppels die op ons neerdalen. Eigenlijk is de paraplu een ultiem voorbeeld van een wegwerpartikel. Wist je dat ieder jaar 1,1 miljard paraplu’s worden weggegooid?

Toch is dit niet altijd zo geweest. De paraplu heeft een rijke geschiedenis die zijn oorsprong vindt in het oude Egypte. Dit was rond 2450 voor Christus. In die tijd werd de paraplu eigenlijk gebruikt als parasol, zodat mensen bescherming hadden tegen de zon. Daarnaast gebruikten de Egyptenaren paraplu’s ook als decoratie. Wist je dat er veel tempel muurschilderingen en reliëfs bestaan waarop te zien is dat een bediende een parasol boven het hoofd houdt van een god tijdens een processie?

Paraplu's waren in die tijd moeilijk te maken. Wilde je een paraplu maken dan had je veel geld en expertise nodig. Daarom werden paraplu's en parasols échte status symbolen. Alleen belangrijke mensen zoals religieuze leiders en goden werden ermee beschermd. Het gevolg was dat de paraplu onderdeel werd van ceremonies bij veel verschillende religies.

De paraplu In het oude Griekenland

Zelfs in het oude Griekenland werden paraplu's voor ceremonies gebruikt om goden en godinnen te eren. Tijdens het festival van de Skirophoria werd door de priesteressen van godin Athena een witte parasol van Acropolis naar de tempel van Phalerus gedragen. Daarnaast werden witte parasols ook in verband gebracht met de god Demeter en Persephone. Deze goden vertegenwoordigden de oogst. Vandaar dat mensen witte parasols gebruikten wanneer ze gingen bidden tot de goden van de vruchtbaarheid.

De paraplu In het Oosten

In oosterse landen zoals Armenië, Egypte, Ethiopië, Soedan en het Midden Oosten bestaat er een groep christelijke orthodoxe kerken. Deze Oosters-orthodoxe kerken hebben tussen de 60 en 70 miljoen leden en behoren tot de oudste kerken ter wereld. Ook hebben ze een belangrijke rol gespeeld bij het vormen van de cultuur en de geschiedenis van de genoemde landen. Bij openbare erediensten worden paraplu's en parasols gebruikt om een eer te bewijzen aan belangrijke personen zoals bisschoppen of heilige voorwerpen.

De paraplu In het boeddhisme

In de symboliek van het boeddhistische geloof spelen paraplu's en parasols een belangrijke rol. De paraplu beschermt hier als het ware de aarde. Het vertegenwoordigt de koepel van de hemel. Wordt een paraplu boven een belangrijk persoon of symbool van een godheid gedragen, dan betekent dit dat die persoon of symbool het centrum van het universum is. Het verdient respect. En het gaat nog verder. De stok van de paraplu staat symbool voor de Axis Mundi. Dit betekent hemelpoort en is de verbinding tussen aarde en de hemel. De paraplu kan worden beschouwd als een mobiele tempel. Het is een zeer belangrijk voorwerp voor het boeddhisme.

De boeddhistische godheid Ushnisha Sitatapatra betekent de zegevierende witte parasol. De parasol van deze god wordt gezien als haar vermogen om levende wezens te beschermen tegen natuurrampen, ziekten en andere vormen van ellende. Wist je dat in het Tibetaans boeddhisme sommige religieuze leiders zijden paraplu's mogen dragen, terwijl minder belangrijke figuren geborduurde paraplu's mogen dragen met pauwenveren. De Daila Lama mag zelf kiezen welke hij draagt.

Paraplu’s en het Hindoeïsme

Met Chatra wordt parasol bedoeld In het hindoeïsme. Het staat symbool voor bescherming en koningschap. De parasol is een van de 8 symbolen die werder gebruikt bij ceremonies. Voorbeelden van ceremonies zijn kroningen en inhuldigingen van een koning. Nog steeds worden versierde parasol met juwelen gebruikt tijdens hindoeïstische ceremonies. Mensen gebruikten ze tegen de zon, maar ook tegen negatieve kracht zoals hebzucht lijden en lust. Deze krachten worden gezien als obstakels op weg naar verlichting.

Paraplu’s en de katholieke kerk

Openbare gebouwen die werden gebruikt voor rechtsbedeling en openbare bijeenkomsten werden in het oude Rome basilieken genoemd. De umbraculum wat letterlijk 'grote paraplu' betekent werd ooit gebruikt om de paus te beschermen tegen de zon. Zie je ooit een paraplu in een kerk dan weet je zeker dat het een basiliek is. Wist je dat de enige keer dat de umbraculum wordt geopend, is wanneer de paus op visite komt.

Zoals je ziet heeft een paraplu een rijk verleden. Hedendaags beschermt het ons tegen regen of zon, maar blijkbaar heeft een paraplu een belangrijke symbolische waarde in veel religieuze ceremonies. Ga jij een paraplu kopen dan zul je ineens heel anders naar dit voorwerp kijken.

Zelf een paraplu bestellen?

Ben je zelf op zoek naar een mooie paraplu voor jouw eigen ceremonie? Of wil je gewoon een paraplu, simpelweg omdat deze je beschermt tegen de regen? Neem eens een kijkje op paraplu-point.nl en bekijk het aanbod normale paraplu's, golfparaplu's, stormparaplu's en luxe paraplu's. Liever paraplu's laten bedrukken? Dat kan ook! Voor vragen of gratis advies kan je altijd contact opnemen met één van onze parapluspecialisten. Iedere werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur zijn wij te bereiken. Stuur een e-mail, chat of bel ons!
  Bas     04-01-2023 13:45
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)